משה טרדימן
11/2/2020
ב- 11 בפברואר 2020 הכריזה הסוכנות המרכזית לגיוס ולסטטיסטיקה ציבורית, סוכנות הסטטיסטיקה הרשמית של מצרים, שאוכלוסיית המדינה הגיעה ל- 100 מיליון נפש, מביניהם כ- 10 מיליון אנשים מתגוררים בקהיר ו- 9 מיליון בגיזה. על פי הסוכנות לסטטיסטיקה, כל 17.9 שניות נולד תינוק חדש במצרים. לדבריה, אוכלוסיית מצרים מונה פי 40 מאשר אוכלוסיית המדינה לפני 200 שנה. הסוכנות צופה שבשנת 2030 אוכלוסיית מצרים תמנה יותר מ- 145 מיליון איש. מנתונים אלו עולה כי מצרים שומרת על מעמדה כמדינה הכי מאוכלסת בעולם הערבי וכמדינה השלישית בגודלה באפריקה מבחינת גודל האוכלוסייה אחרי אתיופיה וניגריה.
עוד על פי ממצאי הסוכנות, אוכלוסיית מצרים גדלה ב- 7 מיליון נפשות מפרסום המפקד הקודם בשנת 2017. אוכלוסיית מצרים שילשה את עצמה משנת 1960, כאשר שיעור הגידול השנתי הגיע לשיאו בשנת 1987 ועמד על כ- 2.8%.
ממשלת מצרים הזהירה שוב ושוב מפני התפוצצות אוכלוסין, שאותה היא רואה כאיום עיקרי הניצב בפני המדינה. שבוע קודם לכן, תיאר ראש ממשלת מצרים, מוסטפה מדבולי, את גידול האוכלוסין "כאתגר היחיד הגדול ביותר הניצב בפני המדינה המשפיע על הביטחון הלאומי." הוא אמר שכעת ממשלתו מתכננת להגביל את הענקת הסובסידיות רק למשפחות בנות שני ילדים כתמריץ לעידוד פיקוח על הילודה. כמו כן, הממשלה מעודדת אזרחים להוליד פחות ילדים באמצעות קמפיין "שניים זה מספיק" בו התחילה בשנה שעברה ושנמשך גם השנה.
חשוב לציין כי רובה הגדול של אוכלוסיית מצרים מתגורר לאורך הנילוס, ב- 6-7 אחוזים משטח המדינה ולכן צפיפות האוכלוסייה שם גדולה. ככל שאוכלוסיית המדינה תמשיך לגדול, כך יהיה קשה להבטיח לה את אספקת המים, המזון והאנרגיה כמו גם לספק מקומות עבודה עבור הצעירים, המהווים את רוב האוכלוסייה. זאת, במיוחד על רקע העובדה שמצרים סובלת ממחסור חמור במים, הפוגע בייצור החקלאי ובביטחון המזון והמאלץ את המדינה לייבא יותר מזון.
Comments