משה טרדימן
23/2/2020
ב- 23 בפברואר 2020 הקים "ארגון המזון והחקלאות של האו"ם" פלטפורמה מולטי-סקטוריאלית לתכנון, ליישום ולמעקב אחר תכניות ומדיניות בנוגע לחקלאות, למים ולאיכות הסביבה בעיראק בשותפות עם משרדי התכנון, החקלאות, הבריאות ואיכות הסביבה ומשאבי המים העיראקיים. מב
בוועידת הייסוד שהתקיימה בבגדאד נכחו ד"ר מאהר חמד ג'והאן, סגן טכני של שר התכנון, ד"ר ג'אסם אל-פלאחי, סגן טכני של שר הבריאות ואיכות הסביבה, ד"ר מהדי אל-קייסי, יועץ של שר החקלאות, ד"ר צלאח אל-חאג' חסן, נציג ארגון החקלאות והמזון של האו"ם בעיראק, מיעאד חאטו, עוזרת מנכ"ל תכנון ומעקב במשרד למשאבי מים בנוסף למומחים רבים מארבעת משרדי הממשלה.
במסגרת הוועידה, מיעאד חאטו ציינה שהמשרד למשאבי מים מכין אסטרטגיה למשאבי המים והקרקע המייצגת מפת דרכים לפיתוח משאבי ותשתיות המים עד לשנת 2035. מטרת אסטרטגיה זו היא להבטיח את ביטחון המים ולעמוד בדרישות של ביטחון המזון, ביטחון האנרגיה והגנה על הסביבה. היא הוסיפה שהמצב הנוכחי של סקטור המים יביא לכך שלא ניתן יהיה להתמודד עם צרכי המים של הסקטור החקלאי המסתכמים ב- 11 מיליארד מטרים רבועים מדי שנה. מצב זה מהווה איום על היציבות במדינה.
ועידה זו הסתיימה בהסכמה לבחון לפרטי פרטים את סדרי העדיפויות של כל משרד ולהתאים את התכנית לתכניות האסטרטגיות של כל משרד בנוסף לקביעת מועד לוועידה הבאה שבה יוסכם על סדרי העדיפויות בהתאם לחזון של כל משרד.
יצוין בהקשר זה כי על פי נתוני הבנק העולמי, הסקטור החקלאי מהווה 2% בלבד מהתוצר הלאומי הגולמי של עיראק למרות שעיראק היא מדינה חקלאית. על פי ארגון החקלאות והמזון של האו"ם רק 27% משטחה של עיראק ראויים לעיבוד חקלאי ורק 67% משטח זה, שהם 80 מיליון דונם, משמשים לייצור חקלאי. אולם, בשל מליחות הקרקע, בצורת, מחסור במי השקיה בקיץ, אדמות בור והמצב הפוליטי הבלתי יציב, רק כמחצית מהשטח, קרי 30 - 40 מיליון דונמים, מניבים יבולים מדי שנה.
Comments