משה טרדימן
4/12/2019
ב- 4 בדצמבר 2019 פרסם הבנק העולמי דו"ח במסגרתו דחק במדינות מועצת שיתוף הפעולה של מדינות המפרץ (כווית, ערב הסעודית, איחוד האמירויות, בחריין, עומאן וקטר) לתעדף קיימות סביבתית ובה בעת לגוון את כלכלתן כך שלא תצטרכנה להסתמך על הכנסות מנפט ומגז בתקופה שבה מחירי האנרגיה נמוכים יותר.
הבנק העולמי, הנמצא בבעלותן של 189 המדינות החברות בו, שם לו למטרה "לשים קץ לעוני הקיצוני באמצעות הפחתת הנתח של אוכלוסיית העולם החיה בעוני קיצוני ל- 3% בשנת 2030, לקדם שגשוג משותף ע"י הגדלת ההכנסות של 40% מהעניים ביותר בכל מדינה ולקדם פיתוח בר קיימא." נוסף על כך, הבנק העולמי מקדיש משאבים גם להתמודדות מול שינויי האקלים. הבנק העולמי מספק מימון, ייעוץ וסיוע טכני לממשלות של מדינות מתפתחות ובתוכן מדינות המפרץ במקביל לחיזוק הסקטור הפרטי במדינות המתפתחות.
הבנק העולמי המליץ על הקמת מוסדות ופרקטיקות סביבתיים יעילים בנוסף להגדלת ההשקעות באנרגיות מתחדשות. הבנק העולמי ציין כי בין השנים 2006 – 2018, מדינות מועצת שיתוף הפעולה של מדינות המפרץ הפקידו כ- 10.1 מיליארד דולר לטובת השקעות באנרגיות מתחדשות, אך סך כל תפוקת האנרגיות המתחדשות שלהן יחד הייתה רק 867 מגוואט, פחות מאחוז מ- 145 ג'יגוואט של נפח האנרגיה הכולל שלהן בסוף שנת 2018. הוא הוסיף שהסובסידיות על מחירי הדלק נשארים נחסם בפני יישום פרויקטים של אנרגיות מתחדשות.
מדינות המפרץ מתמודדות מול צמיחה כלכלית אטית בשנת 2019 כאשר מחירי הנפט הנמוכים והקיצוצים בייצור המובלים ע"י ארגון אופ"ק – ארגון המדינות המייצאות נפט – מקצצים את השיפורים בסקטורים האחרים. הבנק העולמי צופה שערב הסעודית, הכלכלה הערבית הגדולה ביותר, תצמח בשיעור של 0.4% בשנת 2019, מתחת לתחזית של ריאד העומדת על 0.9%, ושאיחוד האמירויות תצמח בשיעור של 1.8% שגם הוא נמוך מהתחזית של הבנק המרכזי של איחוד האמירויות לפיה שיעור הצמיחה יהיה 2.3%. על פי הבנק העולמי, קטר היא המדינה המפרצית היחידה שהכלכלה שלה צפויה לגדול בשיעור של 0.5% בשנת 2019, בשיעור של 1.5% בשנת 2020 ובשיעור של 3.2% בשנת 2021.
יחד עם זאת, הבנק העולמי דחק בקטר, בכווית ובעומאן שלא לדחות את הכנסת המע"מ הנחוץ על מנת להפחית את ההשפעה הפיסקאלית של אי היציבות במחירי הנפט. עומאן, שכלכלתה פגיעה במיוחד לתנודות במחירי הנפט, אמרה בשנת 2019 שתכניותיה להכניס את המע"מ מתקדמות היטב אך לא נקבה בתאריך. לעומת זאת, ערב הסעודית, איחוד האמירויות ובחריין הכניסו את המע"מ במהלך השנתיים האחרונות.
Comments