משה טרדימן
20/1/2019
ב- 20 בינואר 2019 השיק השר הירדני לאיכות הסביבה, צאלח אל-ח'ראבשה, את האג'נדה הלאומית למודעות סביבתית במרכז התרבותי אל-חוסיין שבעמאן. הוא אמר שמטרת האג'נדה היא להפחית למינימום את ייצור הפסולת ולעשות שימוש במחזור. לדבריו, מחקרים מראים שעלות האיסוף, ההובלה והטיפול בפסולת בירדן מגיעה לכדי כמעט 2 מיליארד ₪ ועלות זו ניתן להוריד באמצעות מאמצים משותפים. הוא ציין שכיום העולם ניצב בפני מספר אתגרים סביבתיים כולל שינויי אקלים, מגוון ביולוגי, מדבור ומחסור במים בנוסף לזיהום הנובע בעיקר מניצול סביבתי.
סוגיות אלה ומזהמים נמצאים גם בירדן ומחייבים מודעות רחבה יותר לתופעת הזיהום, במיוחד מאחר והשלכת פסולת והפטרות בלתי חוקית ממנה הופכים לסוגיה מטרידה. הוא העיר ש"כאשר אנו מסתכלים בחלק משכונותינו, ערינו או כפרינו, אנו לא יכולים להאמין שהם נמצאים בירדן מאחר והם לא עוקבים אחר העקרונות שלנו. לכן, זה חיוני שנעבוד ביחד למצוא פיתרון כולל ומוחלט."
אג'נדה זו פותחה ע"י המשרד לאיכות הסביבה על מנת לעורר מודעות בקרב כל חלקי החברה מתלמידים בבתי הספר וסטודנטים באוניברסיטאות ועד עקרות בית. נציגת המשרד לאיכות הסביבה, שרוק אבו טאלב, הדגישה את 4 העקרונות של האג'נדה הכוללים: שיתוף פעולה לאומי, תבונה, גישה והתנדבות. היא אמרה שכדי להגיע למספר גדול של אזרחים, האג'נדה כוללת מספר תכניות, יוזמות, קמפיינים ופעילויות יחד עם אסטרטגיה להפעלת פלטפורמות הרשתות החברתיות של המשרד תוך שימוש בקטעי וידאו להעלאת המודעות. לדבריה, במסגרת האסטרטגיה הזאת תישלחנה 200,000 הודעות המכסות סוגיות סביבתיות תוך 10 חודשים על מנת לקדם את התקשורת בין המשרד לאיכות הסביבה לבין האזרחים. היא ציינה שהאג'נדה המקיפה להעלאת המודעות אושרה ע"י ממשלת ירדן ב- 23 בדצמבר 2019.
שותפיו של המשרד לאיכות הסביבה בהשקת היוזמה כוללים את משרד הפנים, משרד התיירות והעתיקות, משרד הצעירים, משרד החינוך, הסוכנות הגרמנית לשיתוף פעולה בינלאומי וערוצי תקשורת ציבוריים ופרטיים. נוסף על כך, גם המשרד למנהל מקומי מכין תכנית לאומית לניהול פסולת בשיתוף עם המשרד לאיכות הסביבה.
Comments