top of page
Writer's pictureEnv-Security- IL

ירדן תפיק גז נוסף בעקבות בחינה מוצלחת של באר גז

Updated: Mar 6, 2020

משה טרדימן

14/12/2019


ב- 17 בדצמבר 2019 אמרה שרת האנרגיה הירדנית, האלה זואתי, שירדן בחנה בהצלחה באר היכולה להפיק עד 3 מיליון רגל מעוקב גז משדה הגז אל-רישה. זהו שדה גז טבעי הנמצא במחוז אל-מפרק שבצפון מזרח ירדן בגבול עם עיראק. זואתי כתבה בחשבון הטוויטר שלה כי חברת הנפט הלאומית, חברת האנרגיה הממשלתית הירדנית, קודחת בבאר 50. לדבריה, יחד עם ההפקה הנוספת מבאר 49, ייצור הגז של ירדן משדה הגז אל-רישה יגיע ל- 19 מיליון רגל מעוקב ביום השווה ל – 5% מצריכת הגז היומית של המדינה. היא ציינה שממשלת ירדן מתכננת להמשיך בחיפושים נוספים בכדי לגוון את מגוון מקורות האנרגיה הנוכחיים שלה.


מוחמד ח'סאונה, יו"ר חברת הנפט הלאומית, צופה כי העבודה בבאר 50 תושלם בפברואר 2020. חברת הנפט הלאומית הפיקה כ- 221 מיליארד רגל מעוקב של גז ליום בין השנים 1995 – 2017. הפקה זו הצליחה בקושי להתאים לצריכה הגדלה והולכת של אוכלוסיית ירדן. צריכת הגז של ירדן ליום בממוצע היא 330 מיליון רגל מעוקב.


חשוב לציין בהקשר זה כי ירדן, המייבאת יותר מ- 95% מצרכי האנרגיה שלה, מבקשת לגוון את מקורות האנרגיה באמצעות פיתוח אסטרטגיה של אנרגיות מתחדשות, כולל אנרגיה גרעינית, והתנעת תכנית הפקת האנרגיה מפצלי שמן. על פי מועצת האנרגיה העולמית, ירדן היא בעלת העתודה ה-8 בגודלה בעולם של פצלי שמן.


פצלי שמן, הידועים גם בשם אבן ביטומנית, הוא אחד ממשאבי האנרגיה הקיימים ברחבי העולם וגם בישראל. זהו מקור של דלק פוסילי המופיע בצורת אבן נקבובית עשירה בחומר אורגני שמרביתו היא בצורת קרוגן – סוג של דלק מוצק. ניתן להפיק מפצלי השמן חום באמצעות שריפתם הישירה. אפשרות ניצול אחרת היא הפקת השמן האורגני מתוך האבן ע"י חימום לטמפרטורות מאד גבוהות שאותו ניתן לזקק ולהפיק ממנו תוצרים כמו בנזין, קרוסין וסולר. אולם אפשרות זו טומנת סיכונים בתת הקרקע כמו: התלקחות הפצלים, דליפת גזים, רעידת אדמה ויצירת חומרים ותוצרי לוואי שיכולים להיות מסוכנים. מעבר לכך, יש צורך גם לעשות שימוש בכמויות גדולות של מים לצורך תהליך הסדיקה התת קרקעית של פצלי השמן, שבתורו עלול לזהם את מי התהום. מנגד, הפקת אנרגיה מפצלי שמן היא בעלת פוטנציאל לתרום רבות לגיוון מקורות האנרגיה, לעצמאות אנרגטית ולהקטנת התלול בדלקים מיובאים, בראש ובראשונה נפט.

בישראל, ידועים כ-30 מרבצים של פצלי שמן בגדלים, עומקים ואיכויות שונות. במישורי רותם ואפעה שבצפון הנגב הם מצויים בעומק רדוד ומפיקים מהם אנרגיה באמצעות כרייה פתוחה ושריפה ישירה. פצלי שמן בעומק רב של עד 350 מטר נמצאים במקומות נוספים בארץ כמו בחדרה, בארבל ובעיקר בשפלה באזורי עדולם, הרטוב, אשתאול, עגור ואמציה. אולם, בעקבות התנגדות ציבורית הניסיון להפיק פצלי שמן בחבל עדולם נבלם.

3 views0 comments

Recent Posts

See All

אוכלוסיית מצרים מונה 100 מיליון נפש

מצרים שומרת על מעמדה כמדינה הכי מאוכלסת בעולם הערבי וכמדינה השלישית בגודלה באפריקה מבחינת גודל האוכלוסייה אחרי אתיופיה וניגריה

Comments


bottom of page